Essència

“Cercant l’essència i el perquè de cada decisió durant tota l’elaboració hem descobert el nostre Penedès”

Treballant correctament la terra deixem que sigui la natura qui cada any triï les millors soques de llevat que restaran en la pell del raïm en el moment de veremar i seran aquestes soques les que realitzaran les fermentacions en cada parcel·la per separat. Cada vinya,  varietat i anyada seleccionarà un tipus de llevat diferent que al celler donaran a lloc a multitud de matisos incontrolables als nostres vins. Aquests petits microorganismes domesticats són els que durant més de 3.000 anys ens han permès beure un suc de fruita fermentat en forma de vi.

Les bactèries làctiques també poden formar part de la pell del raïm però moltes vegades es van incorporant de forma espontània durant el procés d’elaboració i si no s’addiciona sulfurós, com és el cas, acaben realitzant la fermentació malolàctica de forma espontània en tots els nostres vins. La fermentació malolàtica converteix l’àcid màlic característic de la poma i més dur, en àcid làctic que és més típic de la llet i que ens dóna molt més volum de boca i cremositat.

Els cups són dipòsits sense càrregues elèctriques i que al estar enterrats a sota de terra tenen molta estabilitat i inèrcia tèrmica. Són la garantia d’un bon desfangat del most i ideals per la criança lenta dels vins de guarda gràcies a la lleu permeabilitat al oxigen que presenten. En el celler nou disposem de més de 150.000 litres de capacitat en dipòsits de formigó construïts a imatge i semblança dels tradicionals cups que ja teníem a la Masia del Castell de Grabuac.

La fusta de castanyer la extraiem del bosc del Montseny conjuntament amb l’empresa Foagma i Torner que són els que ens fan els nostres bocois semblants al tradicionals utilitzats fa més de 100 anys en el nostre territori. El castanyer és una fusta que aporta una respiració constant als vins però no els marca organolèpticament que és exactament el que busquem. Ens interessa que en els nostres vins s’hi pugui apreciar la vinya i el castanyer només ha de ser un lloc de pas que no marqui el producte.

En tot el procés de la elaboració del vi no afegim cap producte químic de síntesi a excepció d’alguns vins en que per motius de preservació hi afegim una mica de sulfurós. El sulfurós és un producte natural que prové de la combustió del sofre en medi oxidatiu, és a dir amb l’oxigen atmosfèric. La seva aparició per tan va totalment lligada a la naturalesa i la seva utilització es remunta als inicis de l’elaboració del vi. La utilització d’aquest la fem sempre en la seva dosi òptima i mai superior als 50 mg/l.

Fruir del nostre vi és fruir de la nostra terra i cuidar la nostra vocació. Totes les pràctiques esmentades són l’herència i la tradició dels nostres avantpassats i augmenten la riquesa del nostre territori i de la qualitat del seu fruit: el vi.

Tota aquesta tradició ens condueix a la elaboració de productes de màxima qualitat organolèptica i nutricional a través de la utilització només de les varietats de raïm més tradicionals fermentades amb els seus propis llevats naturals. Després del repòs i de la criança adequada obtenim un producte rodó i que un cop a la copa conserva la tipicitat de la nostra zona, el Penedès.