La tradició actualitzada generació darrera generació per la família Suriol ens ha servit en l’actualitat per destil•lar els 5 pilars que defineixen la nostra essència vers el cultiu i l’elaboració dels nostres vins i que al mateix temps afecten a les nostres vides quotidianes, la nostra manera de ser, fer, pensar i actuar.
“El secret de Can Suriol és entendre que veritable creador dels nostres vins és la natura.” Assís Suriol
La família Suriol conrea les seves vinyes seguint les tradicions Mediterrànies de cura de la vinya entenent que són les millors pels propis pagesos, pels consumidors i pel món en la seva globalitat. Per donar continuïtat a aquesta tradició totes les vinyes es certifiquem sota el paraigües de l’agricultura ecològica l’any 1996, tot just dos anys després del naixement del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE, òrgan certificador). L’any 2010 s’incorporen les pràctiques biodiàmiques a tota la finca que actualment està certificada com a biodinàmica per l’agrupació d’agricultors Terradinàmica.
Les varietats tradicionals són aquelles que els pagesos hem transmès generació darrera generació al considera-les d’alt valor per la nostra agricultura. Des de temps immemorials quan una vinya fa bon vi s’agafen les vergues dels millors ceps per utilitzar-les per plantar noves vinyes, aquest procés anomenat “selecció massal” ens ha permès mantenir els nostres clons de cada varietat, propis de Can Suriol amb varietats que s’adapten al nostre microclima i al futur canvi climàtic. Compendi de les varietats utilitzades a Font-rubí al s.XIX per Roig Armengol. Les mateixes que treballem en l’actualitat.
Els llevats salvatges sempre han format part de la identitat del nostre territori i els nostres vins. Treballant ecològicament la terra permetem que sigui la natura qui cada any triï les millors soques de llevat que restaran en la pell del raïm i seran les que, de forma espontània, realitzaran les fermentacions. La natura seleccionarà per cada vinya, varietat i anyada un tipus de llevat diferent que al celler donaran multitud de matisos als nostres vins. El mateix passa amb les bactèries làctiques que s’incorporen de forma espontània durant el procés d’elaboració i acaben realitzant la fermentació malolàctica en tots els nostres vins donant volum de boca i cremositat.
Els cups soterrats i els bocois de castanyer que s’utilitzaven a totes les masies Catalanes del sXIX formen part d’aquesta tradició que ens permet en l’actualitat obtenir vins únics i diferenciats del nostre territori.
En el celler de Can Suriol hi trobem més de 150.000 litres de capacitat en dipòsits soterrats construïts a imatge i semblança dels tradicionals cups que ja teníem a la Masia del Castell de Grabuac. Els cups soterrats són dipòsits sense càrregues elèctriques, amb molta estabilitat tèrmica (temperatura constat tot l’any de 15ºC) i amb una lleu permeabilitat a l’oxigen que els fa ideals pels processos de desfangat i llargues criances no evolutives.
L’única fusta que utilitzem a Can Suriol en la criança dels nostres vins és la de Castanyer que anem a buscar als boscos del Montseny de la familia Mataró. La boteria Torner són qui ens creen els nostres bocois tradicionals amb aquest castanyer que ens aporta una respiració constant als nostres vins sense marcar-los excessivament a nivell organolèptic.
Com a pagesos enòlegs volem intervenir el mínim possible en l’elaboració dels nostres vins. A nivell físic els vins es mouen per gravetat o amb bombes poc agressives. Sempre treballem en atmosferes inerts que eviten l’oxidació dels nostres vins i en alguns vins realitzem una petita filtració. En tot el procés d’elaboració del vi no afegim cap producte químic, llevat d’alguns vins en els quals afegim sulfurós en dosis molt baixes sempre inferiors a 30ppm.